Det finns flera slott att se inom rimligt avstånd från Aberdeen, ett av dem är Dunnottar Castle som ligger ungefär 30 km söderut. Vi tog tåget till Stonehaven och promenerade till slottet längs en vandringsled längs kusten. Halvvägs passerade vi förbi ett stort krigsmonument, Stonehaven War Memorial, som är värt en närmare titt. Totalt blir det en promenad om nästan 4 km, men man har en spektakulär utsikt längs hela sträckan.
Dunnottar Castle är en slottsruin belägen på en utskjutande klippa som stupar ner i havet och tusentals besökare lockas hit varje år. Dagens byggnader är till stor del från 1400- och 1500-talen, men platsen tros ha varit bebyggd redan under tidig medeltid. Ett kapell sägs ha grundats av St Ninian på 500-talet. Det inte är klart när platsen först befästs, men den tidigaste skriftliga referensen är två belägringar av "Dún Foither" 681 och 694 medan den skotska krönikan rapporterar att kung Donald II av Skottland dödades vid Dunnottar under en attack av vikingar år 900.
Vädret var inte det bästa vid vårt besök, men slottsruinen imponerar i alla väder med branta trappor, massor med sten och en stor gräsmatta. Toaletter och en enkel food truck finns uppe vid bilparkeringen, knappt 500 m bort.
PS. Jodå, vi tog bussen tillbaka.