Det är märkligt att ingen skånsk entreprenör tidigare har upptäckt det vackra landskapet mellan E65 och havet, en mil väster om Ystad. Här finns i stort sett ingenting av service, men nu har mästaren i hästdressyr, Tobbe Larsson, öppnat 15minuterenkvart på Sjörups prästgård – just det, precis som det låter, en pizzeria.
Nu är det inte en pizzeria, vilken som helst. Här finns annorlunda pizzor. Det annorlunda skulle lätt kunna slå över i osmakligt, men här har matkreatörerna Solstice Martin och Alexander Muratore som står bakom restaurangen lyckats. Pizza Skagen, till exempel. En toast Skagen, fast pizza. Kan det verkligen vara gott? Ja, bedyrar mitt bordssällskap. Riktigt gott med fräscha räkor som lagts ovanpå, och inte bakat med, samt dill och majonäs. Min egen pizza, Vincenzo, är också smakrik och kan rekommenderas. Tomatsås, mozzarella, prosciutto cotto, champinjoner – naturligtvis färska – knaperstekt bacon och toppad med räkor samt stark sås. Kanske aningen väl stark sås, fast det där är ju individuellt.
Och så miljön. Ett stort trädäck med utsökt utsikt över vidderna. Sjörups gamla kyrka – med anor från 1100-talet ligger alldeles intill parkeringen. Missa inte den runstenen från 900-talet som står vid ingången till kyrkan, ”Sjörupstenen”.
Att det blir betyg fyra i stället för fem beror mestadels på barnsjukdomar. Riktiga grillbestick rekommenderas, stolarna från Hillerstorp är säkert billiga men obekväma – byt genast! – det saknas alkoholfritt vin, märkligt på en restaurang som bygger på att bilen tas med (men alkoholfritt öl serveras). Dessutom kan jag tycka att menyn borde utökats med något annat än pizza samt spätta och hamburgare, visserligen på dovhjortskött, men kom gärna med fler alternativa maträtter.
Extra plus till den trevliga personalen som just denna kväll inte kunde sluta skratta.
Jo, vi rekommenderar ett besök på 15minuterenkvart. Ni lär inte bli besvikna. Vi återvänder inom kort. Magnus Ringman