Alla artiklar Barcelona: Den ultimata tapasrundturen

Barcelona: Den ultimata tapasrundturen

Tapas i Barcelona är inte bara mat – det är religion. Så här beställer du och hit ska du gå.

James Taylor
Av James Taylor18 sep. 2023 6 minuter läst/lästa
Ett urval av tapas och ett glas vin på ett bord
Bild: RossHelen/Getty Images

Om du är på väg till Barcelona vet du förmodligen allt om Gaudís fantastiska arkitektur, men jag kan berätta för dig att tapasscenen är precis lika anmärkningsvärd.

Så om du inte redan vet det: Tapas är ett socialt sätt att äta som går ut på att man delar små rätter och drycker, och det är verkligen hjärtat av det sociala livet i Barcelona. Det är också den perfekta matstilen om du vill prova massor av rätter i stället för att binda dig till bara en förrätt och en huvudrätt. När du är i Barcelona borde du planera att beställa två till tre rätter med tapas per person för att nå upp till en hel måltid (men kom ihåg att tapas är till för att dela, så om du är med fyra personer kan det sluta med att du provsmakar ett dussin rätter). Och kom ihåg att tapas inte bara behöver vara en kvällsaktivitet. Sent på eftermiddagen är en annan populär tid, och du kan till och med äta en ”andra frukost” mitt på förmiddagen som blir ännu bättre med ett glas bubblig cava.

Jag talar av erfarenhet när jag säger att det kan kännas skrämmande att tränga sig igenom svärmar av lokalbefolkning för att beställa, samtidigt som man försöker hänga med i reglerna, etiketten och tapaslingot (för att inte tala om att menyn kan vara skriven på katalanska, spanska eller båda). Men jag har lärt mig hur man gör av vänner, lärare och folk från lokalbefolkningen, och jag ska dela med mig av deras hemligheter.

Här är en lathund om hur allt fungerar och var du kan hitta allra bäst tapas. Vamos a comer – kom så äter vi.

En grundkurs i tapas: Cervecería Catalana

Fisk- och skaldjurstapas på Cervecería Catalana
Bild: travelholic99/Tripadvisor

Om du vill ha en perfekt introduktion till tapas i Barcelona slår det aldrig fel med Cervecería Catalana, en av de mest populära platserna i staden – det kan bli trångt här. Servitörerna förstår bruten spanska väldigt bra och ägnar gärna tid åt att rekommendera rätter trots folkmassorna (en av många anledningar till att det är min favoritplats att ta med vänner och familj som är på besök). Erbjudandena är allt från enkel pan con tomate (bröd med tomat, vitlök och olivolja) till croquetas (stekta bechamelsåsbollar med kött- eller grönsaksfyllning) och pulpo a la gallega (bläckfisk i galicisk stil).

Det här kan du beställa: Här kan du uppleva klassikerna för att få en introduktion till tapasscenen i Barcelona: pan con tomate, patatas bravas (stekt potatis som dränks i en krämig, milt kryddig sås), jamón ibérico (saltad skinka från den högt värderade spanska svartfotsgrisen) och tortilla de patatas (en tjock potatisomelett).

Tapastips: Vill du ha en större tallrik med din favorittapas? Många platser erbjuder raciones, en större portionsstorlek (vanligtvis ungefär dubbelt så stor) än en vanlig tapastallrik.

Det historiska hålet i väggen: El Xampanyet

En av de bästa grejerna med tapas är att du inte behöver binda dig till en plats eller en maträtt. Du kan ströva runt i staden och stanna till vid olika barer för att ta en drink och äta en bit innan du går vidare till nästa ställe. Men det finns vissa ställen som gör att du vill dröja kvar lite längre. El Xampanyet är ett sådant ställe. Den här baren är ett mysigt gömställe bland de mörka gatorna i Barcelonas gotiska kvarter och har anor från 1927. Det märks då de dammiga flaskor står på rad på hyllorna och väggarna är täckta med små katalanska minnessaker och färgglada mosaikplattor.

Det här kan du beställa: Börja med ett glas av deras bubbliga vita cava som har samma namn som baren, och beställ sedan musslorna eller makaroner täckta med ost och en mustig köttfärssås – båda är underbara.

Tapastips: Tapasbarer är ofta högljudda, kaotiska och oorganiserade, så förvänta dig inte att servitörerna skämmer bort dig eller kollar hur du har det var femte minut. Gör din röst hörd om du vill ha något. Vifta med handen och ropa ut din beställning om det så behövs. Det är så det funkar i Spanien – ta det inte personligt, det är bara en del av kulturen.

Den exklusiva tapasupplevelsen: Paco Meralgo

Tapas och öl på Paco Meralgo
Bild: Management/Tripadvisor

Tapasbarer i Barcelona erbjuder mer än att bara armbåga sig fram till baren och trängas. Det finns några ställen som har bättrat på de enkla tapasrätterna och lagt till kreativa och konstnärliga detaljer till klassikerna. Personligen vet jag inget bättre ställe att uppleva det här på än Paco Meralgo. Det här är ett ställe där tapas står i rampljuset. Köket här är en väloljad maskin, servicen är förstklassig. Kom hit om du vill att personalen ska passa upp på dig och om du vill bli imponerad av högkvalitativa och kreativa rätter.

Det här kan du beställa: Bläckfiskkroketterna står alltid högt upp på min lista över rätter att beställa, men allt här är utsökt.

Tapastips: Beställ inte alla dina tapas på en gång – ta din tid. Börja med de lätta grejerna, som oliver, gildas (oliver och ansjovis på ett spett) eller ansjovis i vinäger. Gå sedan över till saltat kött och stekta godsaker som calamari eller kroketter och naturligtvis Spaniens legendariska patatas bravas.

De återupplivar vermut: Morro Fi

Om du verkligen vill känna dig som en lokalbo bör du ta del av den katalanska traditionen att dricka vermut (vermouth). Att smutta på det här starkvinet som är kryddat med örter är både en ritual och en social tillställning: en tid, vanligtvis tidigt på kvällen, när vänner möts för en snabb drink och lite tilltugg. Det finns vermutbarer i hela Barcelona, och Morro Fi är en av de bästa. Det är ett coolt ställe som gör sin egen vermouth som de serverar tillsammans med lätta, salta tapas – ett perfekt stopp på vägen till en senare fest eller måltid.

Det här kan du beställa: Ett glas vermut (så klart!) och hemlagade pommes frites eller några conservas – mat på burk, som musslor och ostron. Döm inte ut det förrän du har testat själv – det här är inte vanliga konserver, utan gourmetprodukter som kommer att överraska dig med sin kvalitet och smak.

Tapastips: Vermut smuttade man på traditionellt mitt på dagen under söndagar, som apéritif innan man gick över till den stora familjelunchen. Men lokalbefolkningen gillar att dricka det när de behöver en liten boost.

Baskerna gör det bättre: La Tasqueta de Blai

Pintxo på La Tasqueta de Blai
Bild: Management/Tripadvisor

Baskerna är kungarna på mat i Spanien, och pintxos är det ultimata uttrycket för deras kulinariska skicklighet. Pintxos är på sätt och vis den baskiska varianten av tapas: små ätbara konststycken som spetsas på tandpetare på en brödskiva som håller ihop det hela. Du hittar pintxobarer i hela Barcelona, men La Tasqueta de Blai är en av de bästa. Ta en tallrik och ta för dig av vad som än fångar din uppmärksamhet i baren där alla pintxos visas upp (och oroa dig inte över att du skulle bli för närgången med dem som sitter vid baren innan du tar med din fyllda tallrik tillbaka till bordet för att kalasa på den – det är så man äter som en basker i Barcelona.)

Det här kan du beställa: Allt som fångar din uppmärksamhet kommer att smaka fantastiskt gott, och variationen är häpnadsväckande. Mina favoriter är baserade på stora bitar chorizo eller chistorra (baskisk korv) och allt som innefattar lax och gräddost. La Tasqueta de Blai ligger på Carrer de Blai som är en gata överfull av pintxobarer, vilket gör den till den perfekta platsen för en pintxorunda.

Pintxotips: Med pintxos är olika munsbitar värda olika mycket. Priserna ligger någonstans mellan 1,50 och 3 EUR. Välj från baren, men behåll dina tandpetare till slutet. Servitörerna räknar upp beloppet enligt hur många tandpetare du har.

Baren som födde en legend: La Cova Fumada

Glöm FC Barça, Barcelonas riktiga stjärna är La Bomba. Den här tapasrätten föddes här i anspråkslösa La Cova Fumada när en kund vrålade ”Wow! Det här är en bomb!” efter att ha provsmakat den starka såsen ovanpå. La Bomba är en boll av potatismos fylld med kött som friteras och kryddas med en sås som är så stark att den får dig att svettas. Om du vill prova originalet är det hit du ska – en bar utan skylt i stadens gamla fiskedistrikt Barceloneta.

Det här kan du beställa: Naturligtvis La Bomba, men baren är också väl ansedd för sina högkvalitativa fisk- och skaldjursrätter. Prova bläckfisken eller de grillade sardinerna.

Tapastips: Ingen vet med säkerhet hur tapastraditionen började. En förklaring är att bartendrarna brukade servera drycker med en tallrik snacks på glasen för att hålla borta flugorna som plågade barerna på den tiden. Tapas betyder “lock” på svenska.

Inga sittplatser: Quimet y Quimet

Tapas med musslor på Quimet y Quimet
Bild: mghphoto/Tripadvisor

Du tror alltså att du vet allt om tapas? Du har inte sett någonting förrän du besöker Quimet y Quimet, en av Barcelonas finaste och mest äventyrliga tapashak. Det här lilla stället fokuserar på montaditos, små tuggor som staplas ovanpå bröd. Det finns inga sittplatser och det är trångt, så förvänta dig inte att du ska kunna sitta ner eller dröja dig kvar här. Planera högst en timme till att äta, dricka och ge dig av så att det här blir det perfekta stället att stanna till på under din tapasrunda genom det livliga området Poble Sec.

Det här kan du beställa: Börja med ett glas av husets vin eller vermut, sedan min favoritmontadito: lax toppad med yoghurt. Om du vill ha något mer vågat kan du prova tonfisk med sjöborre.

Tapastips: Att betala notan efter en omgång tapas blir ofta en utmananing, eftersom det kan vara svårt att få en servitörs uppmärksamhet. Återigen ska du inte vara blyg här – vifta med händerna och ropa högt efter ”La cuenta, por favor!” – notan, tack!